Afbalancering

Afbalancering

ØGET BEVÆGELIGHED • BEDRE PRÆSTATION • MERE VELVÆRE


Fermentum suspendisse condimentum pellentesque proin aliquam elementum nonummy phasellus

vehicula vestibulum ullamcorper condimentum magna aliqua veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris

aliqua vestibulum vehicula aliquip exercitation ullamco condimentum magna quis veniam laboris nostrud.


MUSKLER LYVER IKKE!!!

Fysiurgisk Hesteterapeut


Jeg blev uddannet Fysiurgisk Hesteterapeut i Januar 201 og har været selvstændig med det lige siden. Jeg valgte netop denne uddannelse, da den fagnede bredere "bare" hestemassør. Jeg ville rigtig gerne kunne gøre mere for hestene end blot at løsgøre deres muskler. Som Fysiurgisk Hesteterapeut kan jeg hjælpe hesten med i dens krop med flere forskellige terapiformer såsom: massage, ledmobilisering, kranio sakral terapi, akupressur, blødvævsmobilisering og udstrækning.

Før afbalanceringen


 • Hesten skal være tør og ren i pelsen, da det ellers kan nive i hestens hud og gøre det unødvendigt ubehageligt.
 • Et plant stykke tilgængeligt, så vi kan udføre ganganalyse
 • Et forsvarligt sted jeg kan arbejde. plant underlag, god lofthøjde og ikke for smal staldgang.
Efter afbalanceringen


 • Vil jeg anbefale dig at trække med hesten i 10 min.
 • Lade hesten komme på fold
 • Hesten skal have fri i 24-48 timer efter en afbalancering, da kroppen bliver ved med at arbejde efter en afbalancering. Kroppen skal finde sin nye balance efter den har udskilt en masse affaldsstoffer.

Under afbalanceringen


 • Hesten må ikke stå og spise 
 • Undlad at give godbidder (medmindre andet er aftalt)
 • Om vinteren skal vi kunne stå inde for vind og regn
 • Om sommeren skal vi stå fri for klæg, myg og fluer mm.

Vigtig info!


 • Hesten må ikke være syg, da vi øger blodcirkulationen og sætter gang i udrensnigen af affaldsstoffer i kroppen. Hvis hesten er syg og dens immunsforsvar er svækket og systemet belastet, kan kroppen måske ikke følge med i udrensningen, og vi vil gerne undgå dette.
 • Hesten må ikke være på medicin, da dette kan give et "falsk" respons fra hesten og nedsætte dens sentivitet. (livslang medicin undtaget)
 • Hvis hesten er blevet vaccineret, skal der gå 7-10 dage, før hesten kan få en afbalancering, da vaccinen kan påvirke systemet.
 • Hopper i fol, da den øgede blodcirkulation og udrensning kan sætte nogle processer i gang i hestens krop. 
 • Hvis hesten skal gå stævne, skal det oplyses så vi kan koordinere afbalanceringen, således at hesten er færdigrestitueret og klar til at præstere.

Afbalancering

En afbalancering er en kombination af flere forskellige terapiformer. En afbalancering vil altid starte med, at vi snakker om din hest og de udfordringer, du oplever. Inden jeg går i gang vil jeg lave en grundig ganganalyse, så jeg får et indblik i din hests bevæge- og kompensationsmønster. Derefter vil jeg mærke din hest igennem for evt ømheder og skævheder. På dette tidspunkt vil jeg have identificeret, hvad der er din hest udfording og hvad jeg kan afhjælpe med. Ud fra den viden jeg har fået om din hest, vil jeg have dannet et overblik over, hvad der er din hest problemstilling og hvilke tilgang der tilgodeser din hest bedst mulig.

Ganganalyse 

 

Ganganalyse er altid det første, jeg gør i en afbalancering

 

I kranio sakral terapi påvirker jeg fortrinsvist kranieknoglerne samt korsbenet. Jeg arbejder med blide stræk og tryk, der afspænder knoglerne i forhold til hinanden. Disse meget blide påvirkninger er rigtig gode til sensitive heste, som let stresser op ved hårdere tryk. Kranio sakral terapi kan bruges overalt på kroppen og har også en afspændende effekt på muskler, sener og ledbånd.

 

Den kranio sakrale puls og hvorfor den er vigtig:

Den kranio sakrale puls får knoglerne mellem kraniet og korsbenet og membranerne imellem knoglerne til at lave ganske små bevægelser – ligesom et åndedræt laver bevægelser.

 

Slag, stød, chok, stress og andre påvirkninger, som hestens krop udsættes for, kan give spændinger og blokere bevægelserne i det kranio sakrale system og dermed påvirke den kranio sakrale puls.

 

Hvis den kranio sakrale puls ikke fungerer optimalt, vil det påvirke hestens sundhedstilstand. Hjernen, centralnervesystemet, hypofysen og blodets cirkulation til og fra hjernen “hviler” i det kranio-sakrale system, og selv meget små ubalancer kan have store konsekvenser for hele kroppen.


SE PRIS

Dobbeltklik her for at tilføje din egen tekst.

Massage


Hestens blødvæv – muskler og bindevæv – omgiver hele hestens skelet, organer og holder sammen på al strukturen. Musklerne sidder fast på knogler, så før man kan mobiliserer på knoglerne, skal musklerne være blødgjorte og ligeså med bindevævet. Hestens muskulatur udgør mellem 45-60% af den samlede kropvægt, afhængig af race og træningsniveau. Dette er en høj procent i forhold til andre dyrearter, så der kan komme mange spændinger i al den muskelmasse. Denne muskelmasse er fordelt på mere en 700 muskler, og hver af disse muskler har deres egen unikke funktion i forhold til bevægeapparatet. Nogle af de grundlæggende funktioner er:

Temperaturregulering: Når muskler aktiveres, afgiver de energi i form af varme, hvilket øger kroptemperaturen.

Bevægelse: Når musklerne får en impuls fra nervesystemet, trækker de sig sammen og afhængig af, hvilken knogle musklen hæfter på, vil dette skabe forskellige bevægelser i bevægeapparatet. Ved bevægelse stabiliserer musklerne også omkring de enkelte led og kontrollerer leddenes bevægelse.


Hvis en der er en spænding på 5% i muskler, vil dette være en gene for hesten. Hvis der er en spænding på >30%, vil hesten kompensere for denne spænding. Det vil som oftes resultere i, at hesten får spændinger i helt andre muskler. Massage virker forebyggende, lindrende og afhjælper forskellige former for smerter og skader i muskler og led. Når jeg giver en grundig dybdegående massage af hestens blødvæv, hjælper jeg kroppen med, at udskille affaldsstoffer og tilføre frisk ilt- og næringsrigt blod.


SE PRIS 

Ledmobilisering


Ledmobilisering er blide teknikker, som gennem bevægelse af hestens knogler og led kan afhjælpe låsninger eller manglende bevægelighed i led.

 

Ledmobilisering må ikke forveksles med kiropraktik eller andre manipulationsteknikker. Ledmobilisering er langt blidere end manipulation, og inviterer forsigtigt leddene tilbage på deres oprindelige plads med små lirkende bevægelser.

 

Denne teknik kræver nogle gange flere besøg, men giver til gengæld et holdbart resultat. Der foretages aldrig mobilisering uden at blødvævet er afspændt. Hvis der er spændinger i muskler, ligamenter eller bindevæv, vil leddene ofte blive hevet ud af position igen.

 

Subluxation - hvad er det?

En subluxation er når et led har forladt sin normale plads. Når leddet som en følge deraf trykker på hestens nervesystem, mister en del af kroppen sin normale funktion og giver nedsat bevægelighed. Leddet kan være fastlåst, hvilket kan være meget smertefuldt for hesten. Hesten kan selv lave noget, som kan forårsage en subluxation, men vi mennesker kan også være skyld i det.

De mest almindelige årsager kan være:


SE PRIS 

Kranio Sakral Terapi


Hestens hjernen er omgivet af hjernevæske som nærer centralnervesystemet og filtrerer affaldsstoffer væk fra systemet. Hjernevæsken har – ligesom blodet – en puls og hvis der er ubalance i denne puls,  fungerer systemet ikke optimalt. Kranio Sakral Terapi hjælper med, at få rytmen tilbage i denne puls, så det virker optimalt.

 

I kranio sakral terapi påvirker jeg fortrinsvist kranieknoglerne samt korsbenet. Jeg arbejder med blide stræk og tryk, der afspænder knoglerne i forhold til hinanden. Disse meget blide påvirkninger er rigtig gode til sensitive heste, som let stresser op ved hårdere tryk. Kranio sakral terapi kan bruges overalt på kroppen og har også en afspændende effekt på muskler, sener og ledbånd.

 

Slag, stød, chok, stress og andre påvirkninger, som hestens krop udsættes for, kan give spændinger og blokere bevægelserne i det kranio sakrale system og dermed påvirke den kranio sakrale puls.

 

Hvis den kranio sakrale puls ikke fungerer optimalt, vil det påvirke hestens sundhedstilstand. Hjernen, centralnervesystemet, hypofysen og blodets cirkulation til og fra hjernen “hviler” i det kranio-sakrale system, og selv meget små ubalancer kan have store konsekvenser for hele kroppen.SE PRIS 

Akupressur


Akupressur er en 4000 år gammel teknik, som kombinerer massage og elementer fra akupunktur. Metoden er udviklet i Kina og går ud på at stimulere eksakte punkter i kroppens meridiansystem.

I modsætning til den vestlige medicin, i hvilken man mener at helseproblemer var forårsaget af sygdomme, mener man i den kinesiske medicin at det handler om ubalancer i kroppens energisystem (meridianer). Kinesiske studier af sygdomme viser, at der findes et forhold mellem meridianpunkterne.

Sædvanligvis bruger terapeuten sine fingre, knoer og tomler til at trykke mellem 3-10 sekunder på de samme punkter, som bruges i akupunktur.
Hensigten er at afbalancere kroppens naturlige energigennemstrømning og hermed forstærke kroppens

Hesten har 12 meridianbaner på hver side af kroppen som refererer til forskellige organer.

En stor del af den kinesiske tankegang bygger på Yin & yang og balance mellem krop og sjæl. En blokering på en meridianbane vil udtrykkes som et ømt aku-punkt og en ubalance i hestens meridianbaner vil opstå. Når hesten har en blokering på en af sine meridianbaner vil du formentlig som det første bemærke en adfærdsændring. Du kan blandt andet opleve at hesten pludselig bliver syg, træt, sørgmodig, eller trækker sig ind i sig selv. Når vi trykker med fingrene på forskellige kombinationer af aku-punkter påvirker vi qi-strømmen i meridianerne, for at skabe balance mellem yin og yang og dermed såvel den fysiske som den mentale tilstand


SE PRIS

Laserterapi


Alle celler i kroppen indeholder små energidannende organer, der danner energi, som cellerne bruger for at virke optimalt. Når væv beskadiges, som ved fx en seneskade, påvirkes cellernes funktioner og produktionen af energi nedsættes. Det bevirker at cellen ikke fungerer optimalt, men når cellerne rammes af laserstrålerne tilføres de energi, og herved genopretter cellerne deres evne til at reparere det beskadiget væv.

Er du allerede i et genoptræningsforløb eller står din hest stille med en seneskade, ondt i ryg, lænd eller lignende, kan Laser terapi være med til at fremme helingen hos din hest. Laser terapi har utroligt mange anvendelses muligheder. Laserterapi virker ved, at tilføre beskadigede celler energi i form af lysenergi (fotoner). Disse fotoner påvirker cellens energidannende organer, mitochondrierne til at:


 1. Stabilisere cellemembranerne
 2. Øge deres kapacitet til at transportere elektrolytter, næringsstoffer og affaldsstoffer frem og tilbage


Rent praktisk betyder dette at laserbehandling kan:


 • Reducere inflammation
 • Fremme vævsopbygning
 • Begrænse mængden og forbedre kvaliteten af arvæv
 • virke smertelindrende


SE PRIS

Bindevævsmobilisering


Forskning viser, at bindevævet er smækfyldt af nerver, og måske derfor er mere følsomt end led og muskler. Bindevævet forbinder kroppen indvendigt fra top til tå som en våddragt. Når du hiver i den ene ende, trækker det i den anden. Og ligesom en våddragt føles rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig, er den håbløs at bevæge sig i, når den er tør og stram. På samme måde er det med hestens bindevæv, og en masse smerter og uforklarligt ubehag kan stamme derfra.


Hvis bindevævet er stramt, kan det påvirke hele områder på hesten, da bindevævet er kædet sammen over større områder.


Stramt bindevæv kan genere hesten i større eller mindre grad.

I mindre grad vil det måske ikke være så let at se. Måske vil du opleve en ændring i adfærd eller modvilje mod ting i hverdagen eller ridning, som hesten normalt ikke har haft. I større grad kan stramt bindevæv f.eks. udmunde i eksplosiv adfærd i ridningen, begrænsninger i bevægemønstret, nervøsitet eller aggressive reaktioner.


Med en række målrettede teknikker arbejder jeg med at gøre bindevævet blødt, fleksibelt og afspændt.SE PRIS

Kinesiotaping


Forskning viser, at bindevævet er smækfyldt af nerver, og måske derfor er mere følsomt end led og muskler. Bindevævet forbinder kroppen indvendigt fra top til tå som en våddragt. Når du hiver i den ene ende, trækker det i den anden. Og ligesom en våddragt føles rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig, er den håbløs at bevæge sig i, når den er tør og stram. På samme måde er det med hestens bindevæv, og en masse smerter og uforklarligt ubehag kan stamme derfra.


Hvis bindevævet er stramt, kan det påvirke hele områder på hesten, da bindevævet er kædet sammen over større områder.


Stramt bindevæv kan genere hesten i større eller mindre grad.

I mindre grad vil det måske ikke være så let at se. Måske vil du opleve en ændring i adfærd eller modvilje mod ting i hverdagen eller ridning, som hesten normalt ikke har haft. I større grad kan stramt bindevæv f.eks. udmunde i eksplosiv adfærd i ridningen, begrænsninger i bevægemønstret, nervøsitet eller aggressive reaktioner.


Med en række målrettede teknikker arbejder jeg med at gøre bindevævet blødt, fleksibelt og afspændt.SE PRIS

(Genop)Træningsplan


Forskning viser, at bindevævet er smækfyldt af nerver, og måske derfor er mere følsomt end led og muskler. Bindevævet forbinder kroppen indvendigt fra top til tå som en våddragt. Når du hiver i den ene ende, trækker det i den anden. Og ligesom en våddragt føles rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig, er den håbløs at bevæge sig i, når den er tør og stram. På samme måde er det med hestens bindevæv, og en masse smerter og uforklarligt ubehag kan stamme derfra.


Hvis bindevævet er stramt, kan det påvirke hele områder på hesten, da bindevævet er kædet sammen over større områder.


Stramt bindevæv kan genere hesten i større eller mindre grad.

I mindre grad vil det måske ikke være så let at se. Måske vil du opleve en ændring i adfærd eller modvilje mod ting i hverdagen eller ridning, som hesten normalt ikke har haft. I større grad kan stramt bindevæv f.eks. udmunde i eksplosiv adfærd i ridningen, begrænsninger i bevægemønstret, nervøsitet eller aggressive reaktioner.


Med en række målrettede teknikker arbejder jeg med at gøre bindevævet blødt, fleksibelt og afspændt.SE PRIS

Dynamiske Muskel Øvelser


Forskning viser, at bindevævet er smækfyldt af nerver, og måske derfor er mere følsomt end led og muskler. Bindevævet forbinder kroppen indvendigt fra top til tå som en våddragt. Når du hiver i den ene ende, trækker det i den anden. Og ligesom en våddragt føles rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig, er den håbløs at bevæge sig i, når den er tør og stram. På samme måde er det med hestens bindevæv, og en masse smerter og uforklarligt ubehag kan stamme derfra.


Hvis bindevævet er stramt, kan det påvirke hele områder på hesten, da bindevævet er kædet sammen over større områder.


Stramt bindevæv kan genere hesten i større eller mindre grad.

I mindre grad vil det måske ikke være så let at se. Måske vil du opleve en ændring i adfærd eller modvilje mod ting i hverdagen eller ridning, som hesten normalt ikke har haft. I større grad kan stramt bindevæv f.eks. udmunde i eksplosiv adfærd i ridningen, begrænsninger i bevægemønstret, nervøsitet eller aggressive reaktioner.


Med en række målrettede teknikker arbejder jeg med at gøre bindevævet blødt, fleksibelt og afspændt.SE PRIS

Dobbeltklik her for at tilføje din egen tekst.

Udstrækning

Inden man begynder at lave strækøvelser med sin hest er det vigtigt altid at tænke over dette og helst overholde de beskrevne regler.

Hestens muskler mm. skal være varme inden man laver strækøvelser hesten kan blive varm ved massage, ved at blive redet, longe arbejde eller arbejde på løbebånd ca. 20 min. hvis hesten ikke er ordentlig varm inden strækøvelserne udføres kan den få overstræk i sine muskler og sener.

Pulsen og vejrtrækningen skal være nede inden du udfører strækket.

Strækket skal holdes i 8 sek. og udføres to gange, det er bedre at lave mange små end et langt stræk, du må ikke vippe i strækket , men udføres med bløde glidende bevægelserog holdes roligt i stillingen, hvis hesten trækker benet til sig er det vigtigt man ikke bare trækker igennem, men venter til hesten villigt slapper af og lader sig strække, er du i tvivl skal man enten rådføre dig med en hestemassør eller hesteterapeut.

Føl skal ikke lave strækøvelser da deres led, sener mm. er for smidige og derfor vil man gøre mere skade end gavn.

Er din hest halt, skadet eller får medicin må du ikke lave strækøvelser med den.

Hvis hesten gør modstand ved udførelsen af strækøvelsen skal du ikke udføre den før du har rådført dig hos hestemassør, hestefysioterapeut eller en dyrlæge , da det kan skyldes smerte.

Er du i tvivl om hvordan strækøvelserne skal udføres, da lad vær eller søg råd og vejledning hos en veluddannet hestemassør eller hestefysioterapeut.

Det er vigtigt du ikke udfører:

 • Øvelser som ikke er introduceret for dig af en hestemassør eller anden behandler.
 • Strækøvelser når din hests muskler er kolde – det vil sige at du skal KUN udføre strækøvelser efter din hest har arbejdet i mindst 20 min. og den må ikke være halt, du skal altid strække begge sider / ben så hesten får en ens følelse i hele kroppen.
 • Når du laver strækøvelserne er det vigtigt at du bruger din krop ordentligt for ikke at få skader, da det kan være meget tungt.

Vigtigt
Hvis du er i tvivl så spørg din massør, dyrlæge mm. Det er bedre at spørge èn gang for meget end èn gang for lidtSE PRIS 

© Copyright. All Rights Reserved.

Sociale medier

Følg med i hverdagen som Fysiurgisk Hesteterapeut. Følg også med i tilbud og konkurrencer.

Amanda Wagner - Horse Therapy

Frederiksdalsvej 78A, 2830 Virum


Kontakt

Telefontid

Hvis det ikke er muligt at ringe indefor telefontiden er man altid velkommen til at sende en SMS eller mail.

Mandag - Fredag: 08:00 til 10:00

Lørdag: 10:00 til 11:00

Søndag: LUKKET